Monday, 7 July 2014

GELANDANGAN : ADAKAH BENAR MEREKA INI DIABAIKAN?

Assalamulaikum wbt Yob Yong

Alhamdulillah telah 10 hari kita berpuasa...

Yob nak sentuh sikit berkenaan golongan gelandangan ini.Persoalan nya...siapa itu golongan gelandangan ini?


Golongan gelandangan ini adalah individu yang hidup dalam keadaan yang tidak sesuai dengan norma kehidupan yang layak dalam masyarakat setempat. Mereka ini juga tidak mempunyai tempat tinggal dan pekerjaan yang tetap dan hidup mengembara di tempat umum.

Golongan yang dikenali gelandangan ini bergantung harap pada lantai simen di kaki jalan buat peneman tidur di waktu malam.Pemandangan yang tidak sihat ini akan mencerminkan imej yang tidak baik untuk negara dan kepada pelancong-pelancong luar yang datang ke negara ini.

Untuk pengetahuan semua pihak kerajaan sentiasa menghulurkan bantuan kepada golongan ini. Berdasarkan sistem maklumat golongan gelandangan di Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pada 2007 hingga 2011, terdapat seramai 7833 orang telah diselamatkan. Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI) pulan menganjurkan program "Salam Ramadhan" bagi golongan ini mendapatkan makanan dan konsultansi.
 
Kementerian Wanita juga telah mewujudkan Pusat Sehenti Intervensi atau Anjung Singgah bagi membantu golongan ini mendapatkan pendidikan kemahiran dan seterusnya mendapatkan pekerjaan. Bahkan Pusat ini juga turut membantu mendapatkan lesen perniagaan pada DBKL bagi golongan ini yang hendak berniaga.

Jadi tidak timbul isu kerajaan mengabaikan golongan ini.Ternyata kerajaaan dengan pelbagai Jabatan dan agensi di bawahnya sentiasa melihat dan cuba membantu golongan yang sentiasa memerlukan.

Persoalannya disini adakah mereka selesa hidup dengan begini dan sentiasa menyalahkan pihak lain atas kekurangan mereka?

Renung renungkan lah...


 

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete